<== Terug naar de hoofdpagina

Snelheids-controles. Controle-fuik op de A7 - 2002.

Door: Egeltjes
Datum:Zaterdag 25 mei 2002
Tijdstip: 11:00hr
Plaats: A7, Westzijde, HMP58.0 t/m HMP56.1 (vlak bij Wieringerwerf)

Al eens een algemene verkeers-controle fuik meegemaakt?

Deze vond ik (achteraf gezien) smerig in elkaar zitten en bevatte een 3 traps controle. De fuik was gesitueerd op de snelweg (A7), rijdend vanaf Den Oever, richting Hoorn en Amsterdam. Vlak na Den Oever, staat een hotel vd Valk, met aan weerszijde een parkeer terrein. Deze is gelegen voor de afrit Wieringerwerf. Naast dit stuk snelweg ligt een parallelweg voor het langzame en lokale verkeer.

 • Bij hectometerpaal 58.0, verscholen voorbij de struiken, stond een groene citroen, de snelheid te controleren.
 • 500 meter verder een mobiel matrixbord, met de tekst: "Uw snelheid wordt gecontroleerd."
 • Bij hectometerpaal 57.6, op een speciale openbaar-vervoer afrit, voor de slagboom, staat een groepje van 4 (of 5) controle auto's, met een kamera, op een statief. De situatie was zodanig, dat zij deze afrit voor het openbaar vervoer blokkerden (twee autos naast elkaar dus).
 • Weer verderop stonden mobiele matrix-borden, die het verkeer naar rechts dirigeerden. Daar in de buurt stond een waarschuwingbord "Werk in uitvoering" met een verbodsbord "maximale snelheid 70km/hr". Het verkeer werd een parkeerterein opgeleid. Iets verderop stond een mobiel matrixbord met de tekst: "Verkeerscontrole".
 • Bij hectometerpaal 56.2, op het parkeer terein werd al het verkeer gecontroleerd op papieren, alcohol, laadvermogen (caravans en aanhangwagens) en lading. Er was een weegschaal aanwezig, op dat moment werd dat niet gebruikt.

  Rond 10:15hr kwam ik daar aan. Voordat ik mijn papieren liet zien, heb ik een verklaring gevraagd over wat ze daar deden. Deze verklaring heb ik gekregen. Daarna heb ik mijn papieren laten zien (rijbewijs, groene verzekeringskaart, kenteken bewijs, APK-keuringsrapport). Daarna ben ik de kentekens van al hun aanwezigen voertuigen op het parkeer terrein gaan noteren.

  Terwijl ik daarmee bezig was, kwamen er 4 heren mijn kant op gewandeld, nieuwsgierig wat ik aan het doen was, maar ook vooral waarom. Bij de toen ontstane discussie heb ik hun ook duidelijk laten merken dat ik al die controles in de kop van Noord-Holland zatbegint te worden. Voor de rest was er geen wettelijke belemmering waarom ik niet hun kenteens mocht noteren, ondanks dat hun er het nut niet van inzagen.

  Bij de eerstvolgende afrit (Wieringerwerf) ben ik de A7 afgegaan en ben via de parallelweg teruggereden, tot de plek waar de OV-afrit was. Daar heb ik de kentekens van hun wagens aldaar genoteerd. Wat mij opviel is dat 3 van hun auto's hun neus naar het verkeer toe gericht had (in weze tegengesteld aan de rijrichting). Ook daar weer de discussie waarom ik hun kentekens aan het noteren ben.

  Daarna ben ik op de parallelweg doorgereden naar Den Oever en ben daar weer de A7 opgegaan (Ik moest toch naar Amsterdam toe). Vlak voor mij reed toen zo'n groen-achtige Interliner bus (lijn 355, nummer 1077, kenteken BD-BF-27). Ik was meteen nieuwsgierig wat er bij de betreffende OV-afrit zou gebeuren.

  Bij de afrit aangekomen, het was toen ong. 11:20hr, maakten de controle-wagens ruimte om de bus er door te laten. Daarna kwam ik weer in de fuik. Men was verbaasd waarom ik er weer stond.


  De volgende wagens zijn daar aanwezig geweest.


  HectoMerk Kleur KentekenOpmerking
  58.0 Citroen-Berlingo Groen 57-VD-FF
   
  57.8?Mobiel Matrix Bord "Uw Snelheid Is Gecontroleerd"
   
  57.6 VW-Polo Licht groen NZ-XB-27
  57.6 VW-Bus Wit met politie-strepen PS-FZ-19Regio: Noord-Holland Noord
  57.6 Mercedes Sprinter Wit VT-LX-92 Neus tegen verkeer in. Bestelbus type, vermoedelijk een generator-wagen.
  57.6 VW-Bus Wit met politie-strepen SH-PV-17 Neus tegen verkeer in.
  57.6 VW-personenauto Zwart of zeer donker-blauw PT-DB-20 Neus tegen verkeer in. Deze auto bezat geen sub-merk.
   
  57.2 Mobiel VerkeersBord "Werk in uitvoering" en "Maximale snelheid 70"
  57.2 Mobiel Matrix Bord Pijl naar rechts
  57.2 Mobiel Matrix Bord Pijl naar rechts
  57.2 Mobiel Matrix Bord "Verkeerscontrole"
   
  56.2 Ford-Station Donkerblauw met gele strepenTT-BP-50Neus tegen verkeer in. Motorrijtuigen Belasting. Controle van kenteken en NAW-gegevens.
  56.2 VW-Bus Wit met politie-strepen 70-VB-TDRegio: Zaanstreek Waterland
  56.2 VW-Spacewagen Wit 60-GF-BF
  56.2 VW-Bus Wit met politie-strepen NG-JP-97Regio: Noord-Holand Noord
  56.2 VW-Bus Wit LS-RF-74
  56.2 Toyota Carina Wit 86-HZ-XPRijksverkeersinspectie
  56.2 VW-Polo Wit ZL-NG-47Rijksverkeersinspectie
  13 wagens zijn er bij deze aktie betrokken geweest (burgerwagens voor personeel vervoer niet meegerekend).

  <== Terug naar de hoofdpagina