CJIB

Fri 19-Apr-24 - 10:25:05

<=== Naar de Inhoudsopgave

Verkeers-overtredingen 2015

Samenvatting: Een overzicht van het aantal bekeuringen 2015 en het aantal bezwaren over 2014

Bijna 8 miljoen verkeersovertredingen in 2015

4 februari 2016 om 16:04 door ANP en Metro

In 2015 is er in Nederland bijna 8 miljoen keer een verkeersovertreding geconstateerd. Het ging om te hard rijden, door rood licht knallen, foutparkeren, het niet dragen van een gordel of helm, bellen met de telefoon in de hand tijdens het rijden en fietsen zonder licht.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht verkeer 2015 van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In 2014 werd er ruim 8 miljoen keer een overtreding geconstateerd, maar dat betekent niet dat we ons vorig jaar iets netter gedroegen. De politiebonden voerden acties voor een betere cao en agenten waren dus af en toe minder actief.

De meeste boetes zijn vorig jaar opgelegd wegens te hard rijden, de meeste verkeersovertredingen zijn geconstateerd op kenteken met behulp van elektronische middelen, zoals trajectcontroles en flitspalen.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/02/bijna-8-miljoen-verkeersovertredingen-in-2015


Verkeersboetes weer duurder

2 januari 2016 om 10:49 door Sophie van Oostvoorn

Bron: ANP

De administratiekosten van het Centraal Justitieel Incassobureau zijn per 1 januari met 30 procent verhoogd: van 7 naar 9 euro, meldt het AD. Verschillende organisaties reageren afkeurend op de verhoging.

'Slaat nergens op'

Zelfs de voorzitter van de politievakbond vindt de verhoging veel te hoog: "Boetes zijn bedoeld om het verkeer veiliger te maken, niet om de staatskas te spekken," zegt Geert Priem tegen de krant. Ook oud-verkeersofficier van justitie Koos Spee vindt de verhoging nergens op slaan: "De systemen van het CJIB zijn bijna volledig geautomatiseerd. Dat je nu 9 euro bovenop een boete moet betalen, is schandalig."

Naast dat de administratiekosten omhoog gaan, worden de boetes ook iets verhoogd. Bij lage snelheidsovertredingen komt er 1 euro bij de boete en bij hoge snelheidsovertredingen wordt de boete 5 euro duurder. Het ministerie van Veiligheid zegt dat de verhogingen nodig zijn om de personeelskosten te kunnen betalen.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/01/verkeersboetes-weer-duurder


Nederlanders betaalden jarenlang teveel voor boetes

10 november 2015 om 18:48 door Cerise van Vliet

Iedereen die wel eens een flink partijtje heeft staan schelden na het ontvangen van een 'belachelijk hoge' verkeersboete had gewoon gelijk. De verkeersboetes zijn in Nederland jarenlang te hoog geweest. Dat heeft een kantonrechter in Arnhem vandaag geoordeeld.

Een Nijmegenaar die een boete kreeg van 32 euro omdat hij vijf kilometer te hard had gereden heeft deze zaak aangespannen. "Gebruikelijk is dat de boetebedragen worden aangepast met een inflatiecorrectie. Maar in 2008, 2011 en 2012 zijn de boetebedragen met een hoger percentage verhoogd dan nodig was om de inflatiecorrectie door te voeren," sprak de rechter. En op deze manier de staatskas spekken, dat mag niet, volgens de rechter. De man uit Nijmegen krijgt nu negen euro terug van de staat.

Tik op de vingers

Deze negen euro heeft natuurlijk een veel grotere symbolische waarde voor het hele land. Het is vandaag 'nog maar' een uitspraak van een kantonrechter, maar ook die uitspraak kan veel invloed hebben. Hoogleraar strafrecht Henny Sackers zegt tegen RTL dat deze uitspraak een tik op de vingers van de minister is. "Principieel zegt de kantonrechter dat de verhogingen van de laatste jaren in strijd zijn met de wet."

Toch kan niet het hele land nu ineens geld terug gaan vragen van de staat, maar volgens de hoogleraar heb je wel meer kans om gelijk te krijgen als je een verkeersboete aanvecht.

http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/11/nederlanders-betaalden-jarenlang-teveel-voor-boetes


Recordaantal bezwaren tegen verkeersboetes

17 juli 2014 om 10:21 door Rens Oving

Een 'historisch hoog aantal' is het volgens het Openbaar Ministerie (OM), in zijn jaarverslag: de 449.900 ingediende bezwaarschriften tegen verkeersboetes die het in 2013 binnenkreeg. Het aantal beroepen dat vorig jaar daadwerkelijk werd behandeld lag zelfs hoger omdat er nog een achterstand moest worden weggewerkt. In totaal beslisten de juristen 515.000 keer over een verzoek om een verkeersbon te verscheuren, 138.000 keer meer dan het jaar ervoor.

Volgens het OM is de stijging voor een belangrijk deel te verklaren door een hoger aantal uitgeschreven verkeersboetes. Maar overtreders die het gelijk aan hun zijde denken te hebben lijken daarnaast vasthoudender te worden. Ook kantonrechters hadden het drukker met onwillige verkeersovertreders. Ruim 66.000 zaken kwamen, na beoordeling door het OM, echt voor de rechter, 10.000 keer meer dan in 2012.

De kans dat de bon alsnog verscheurd wordt is overigens maar klein benadrukt een woordvoerder van het OM. Slechts in 13,3 procent van de aangetekende beroepen werd vorig jaar besloten de boete ongeldig te verklaren. Dat was iets minder dan in 2012 toen dat in 14 procent van de binnengekomen bezwaren gebeurde. Van de zaken waar de kantonrechter zich uiteindelijk over boog, ging ongeveer 10 procent van de acceptgiro's alsnog de prullenbak in. "Van alle uitgeschreven bonnen wordt in totaal slechts een half procent kwijtgescholden, dat percentage is al jarenlang stabiel", aldus een woordvoerder.

In 2013 werden er meer dan 10 miljoen verkeersboetes uitgedeeld. Vooral hardrijders kregen een prent. De trajectcontroles op de A4 en A2 leverden daar, met bijna een miljoen verkeersboetes per stuk, een grote bijdrage aan.

In 2012 werd er bij het OM nog relatief veel bezwaar gemaakt tegen boetes, op de toen nog gloednieuwe trajectcontrole, op de A2 maar daar was volgens het OM vorig jaar geen sprake meer van.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/2014/07/recordaantal-bezwaren-tegen-verkeersboetes


<=== Naar de Inhoudsopgave