CJIB

Wed 27-Oct-21 - 21:17:09

<=== Naar de Inhoudsopgave

Het CVOM

Samenvatting: Wat is de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie

Het CVOM is gevestigd aan de Graadt van Roggenweg 300, te Utrecht. Degene die wel eens vanaf de A2 naar de Jaarbeurs in Utrecht geweest is, is er zeker langs gereden en heeft het gebouw vast wel eens gezien.

Het eerste gebouw van een stel van 4. Hierin is het CVOM gehuisvest.
Eigen foto

Er staan 4 van deze gebouwen naast elkaar, het CVOM zit in het eerste gebouw,net na verkeerslichten en een tram-halte. Bij de intree staat de volgende info-zuil.

Bij de ingang staat deze info-zuil, zodat men precies weet welke bedrijven er gevestigd zijn.
Eigen foto

Voor degene die nu meer geínteresseerd zijn geworden, volgt hier wat achtergrond-informatie van het CVOM.


"Ik red het hier wel"

Medewerkers CVOM over hun eerste week

1 december. Een oude politiebus haalt medewerkers van parket Utrecht op voor een definitieve rit van parket naar de CVOM aan de Graadt van Roggenweg. Een dag later maken zij kennis met nieuwe collega's afkomstig van het parket Amsterdam en het BVOM. Veertien nieuwbakken CVOM'ers starten met proefdraaien. Verslag van de eerste dagen.

Donderdag 1 december

 • Ontvangst in aanwezigheid van Ruud Daverschot
 • Door een muur van ballonnen naar de werkplek
 • Een welkomstgeschenk voor iedereen
 • Rondleiding door het gebouw
 • Samen lunchen en kennismaken
 • Aandacht voor procesgericht werken
 • Foto's voor intranet
 • Inzoomen op het Mulderproces

  De eerste indrukken van Ella Kouwenberg, afkomstig van het BVOM, zijn positief: "Mooie werkplekken, een bijzonder goede ontvangst en een leuke kennismaking." Ze zag er tegenop, "maar dat gevoel is weg. Ik voel me opgelucht en welkom, kan mezelf zijn. De rest komt wel, ik heb het gevoel dat ik het hier wel red." Wat bijdroeg aan het gevoel van thuis raken is het persoonlijk reisadvies en het kennismakingsspel aan de hand van naambordjes. Door het welkomstgeschenk, vooral die prachtige bos bloemen, was ze buitengewoon verrast.

  Even kreeg ze een onrustig gevoel: "In de middag hadden we het over de afhandeling Mulder en toen werden er voorbeelden gegeven van doorlooptijden van twee weken, of nog dezelfde dag een giro op de mat bij door rood rijden. Toen voelde ik me wel even opgejaagd." Maar bij Ella overheerst een goed gevoel: "Ik wil eigenlijk wel aan het werk."

  Vrijdag 2 december

 • PC voor de eerste keer opstarten
 • Eerste postzak is binnen!
 • Workshop over ergonomisch werken

  "Ik werk al twintig jaar bij justitie maar ik heb nog nooit zo'n goede uitleg gekregen over mijn stoel", zegt Andr, Burghouts, afkomstig van parket Amsterdam. "In Amsterdam hadden we ook begeleiding op arbo-gebied, maar deze uitleg was echt goed."

  "Vanochtend gingen we echt aan het werk. We werden in twee ploegen verdeeld en hebben eerst even zitten pionieren. Toen het werkte konden er door vier medewerkers tegelijkertijd zaken ingevoerd worden. Dat is nog nooit gebeurd! Vroeger moest je alles één voor één doen. Dit is echt flitsend."

  Ook teammanager Brigitte Boot, die de afgelopen maanden druk is geweest met de opbouw, is blij met de eerste, positieve ervaringen. "Het systeem werkt goed, dat is voor mij de highlight van vandaag. Daarnaast is het leuk om in een nieuwe organisatie te werken. Er is zoveel inzet binnen de nieuwe groep. Als er iets moet gebeuren, dan is er meteen actie!"

  Brigitte merkt dat de nieuwe medewerkers een open houding hebben. Vooraf voelde ze daar spanning over: hoe zullen ze het ervaren? Nu het proefdraaien echt van start is, doet ze even een stap terug en observeert ze hoe het gaat. Ook stapt ze nu meer in haar rol als teammanager. Dat wordt vooral versterkt omdat ze meer als aanspreekpunt fungeert. "De medewerkers zien mij ook steeds meer als teammanager. En dat de medewerkers een positieve terugkoppeling geven, dat geeft mij vertrouwen."

  Maandag 5 december

 • Gewoon werken
 • Sinterklaas komt op bezoek

  Op maandagochtend constateert Georgette Jonk, voorheen parket Utrecht, een stagnatie: de post komt laat binnen en er moet snel geregistreerd worden. De ochtend vliegt daardoor voorbij. In de middag krijgt de groep de opdracht om een gedicht te maken over samenwerking, wat dat voor jou betekent en hoe je dat bij de CVOM ziet. "Ik dacht eerst: hoe krijg ik dat voor elkaar, maar achteraf kwamen we daar allemaal goed uit."

  En toen kwam de `Goede Sint De Goede' met twee parketpieten op bezoek. Menig kersverse CVOM'er mocht plaatsnemen bij of op de Sint zijn knie en zijn gedicht voorlezen. Ook de teammanagers ontkwamen daar niet aan. "Het was zo'n verrassing, we hadden dit helemaal niet verwacht! En het leuke is dat we de gedichten gaan bundelen", besluit Georgette.

  Dinsdag 6 december

 • Onze cultuur: snel, correct, .exibel, resultaatgericht en klantgericht
 • Gewoon werken

  Deze dag begint met een probleem: de output laat op zich wachten en de medewerkers kunnen niet in volle vaart verder, meldt Sacha Henrotte, oud BVOM'er. Ze gaat verder: "Vandaag hebben we een samenwerkingsspel gedaan. Een soort training waarin je ziet hoe je wel of niet goed samenwerkt, welke rollen mensen pakken en waarin je elkaar ook nog eens beter leert kennen. We moesten een klant bedienen en om dat goed te doen, moesten we werk van elkaar overnemen, problemen oplossen, afstemmen en bijspringen. Heel leuk en leerzaam." Sacha verwacht dat het werk morgen beter loopt. Het CJIB heeft beloofd dat de output dan op tijd komt en ook van Amsterdam kan op post gerekend worden.

  Woensdag 7 december

 • Een hele dag gewoon werken
 • Maar wel gezamenlijk lunchen

  "Dit was onze eerste volledige werkdag", vertelt Chris Kailola, afkomstig van parket Utrecht. "We hebben beroepen ingeschreven, machtigingen ingebracht en huurzaken beoordeeld. De post van Amsterdam, zo'n driehonderd zaken, is binnengekomen dus daar konden we mee aan de slag. Het is prettig dat er nu voldoende werk ligt. Want het is heerlijk werken hier. En als je lekker door kunt werken, dan gaat de tijd snel. Ik heb echt het gevoel dat we er komen; ik heb er vertrouwen in."

  "Wat je wel merkt, is dat de werkwijzen verschillen. Dat is begrijpelijk maar dat moet wel veranderen. Want uiteindelijk streven we naar één werkwijze: de CVOM-werkwijze."

  Donderdag 8 december

 • Gewoon werken
 • Dagje samen eropuit

  Manuela Weduwer, tot voor kort werkzaam bij parket Amsterdam, meldt vandaag wat haperingen in het werk: "De processen moeten beter gestructureerd verlopen en de computerprogramma's werken nog niet optimaal. Maar ik heb wel de eerste zaak beoordeeld. En we zitten nog in de opbouwfase."

  Later op de dag volgt een teamuitje. "Dat was heel gezellig. We hebben kennis gemaakt met Utrecht en onderweg allerlei opdrachten gedaan. Daardoor verbeter je de contacten en je leert elkaar op een andere manier kennen. Ik denk dat we goed op weg zijn een leuke collegiale groep te worden. En ik denk ook dat we een geoliede organisatie gaan worden. Het is misschien nog wat vroeg om dat nu al te zeggen maar we hebben in ieder geval al een leuke, .exibele werksfeer."

  Vrijdag 9 december

 • Gewoon werken
 • Afsluiting van de week met terugblik en borrel

  "We hebben vandaag vooral gewerkt en de dag afgesloten met een borreltje", vat Marco Bouman, ex-BVOM'er, de dag samen. Daarmee zit het introductieprogramma voor de nieuwe medewerkers erop.

  "Het liep vandaag wat chaotisch, want nog niet alles is vastgelegd of gereed." Volgens Marco moet er vooral duidelijkheid komen over één werkwijze. "Maandag en dinsdag (12 en 13 december, red.) kruipen we bij elkaar om zowel het administratieve traject als het beoordelen helemaal door te akkeren. Ik hoop dat we zo snel mogelijk de beste dingen uit het land in elkaar gaan schuiven, dat we een goede werkwijze krijgen." Volgens hem helpt het dat iedereen benieuwd is naar elkaars werkwijze en voor elkaar open staat.

  Natuurlijk is het aftasten in het begin, maar volgens Marco gaat het bij deze groep bijna vanzelf: "Het is positief dat niemand boven de groep uitsteekt, dat het een homogene groep is." Hij vindt dat iedereen in het team elkaar op een leuke manier aanvult. "Het past in elkaar. Ik heb bijvoorbeeld één van de collega's geholpen met het beoordelen van standaardzaken, heb haar ook ingewerkt. Ik heb ervaring in het inwerken en vind het ook leuk om te doen." Hij besluit: "We zijn als deze eerste groep natuurlijk ook een soort cultuurbepalers voor alle collega's die nog komen."

  (Communicatie parket Utrecht)

  Bron: OPPORTUUN Nummer 1 - 2006 CVOM 15


 • HET OM VERANDERT

  Pionieren bij de CVOM

  (Kwartiermakers bouwen in Utrecht aan centrale verwerking)

  Kwartiermakers Marianne Aan en Loek de Goede: `moeten een goede werkplek hebben.'

  Loungeplekken, stamtafels en cockpits als werkplek. Cultuur en kantoorconcept van de in december startende CVOM moeten efficiency en kwaliteit koppelen aan werkplezier. `We willen dat mensen zich thuisvoelen.'

  De lat ligt hoog bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. De CVOM wil effici%nt een groot volume aan standaardzaken (zie kader `Taken en uitrol') voor het hele OM verwerken. De kwetsbaarheid die er nu bij piekbelastingen soms is, wordt weggenomen, de expertise gebundeld in handen van professionals en de kwaliteit zal er bepaald niet onder lijden.

  Geen enkele moeite doen CVOM-kwartiermakers Marianne Aan en Loek de Goede om de lat lager te krijgen of verwachtingen te temperen. Ambtelijke slagen om de arm krijgen geen plaats in hun ambitieniveau. Hun motto voor de productie van de CVOM? `Wij doen wat wij beloven. Geen smoezen: afspraak is afspraak.'

  Voorlopig is het pionieren. De kwartiermakers kampen met e-mailproblemen en met moeizaam of niet opstartende systemen, meubilair bestaat voorlopig uit afdankertjes van ABN Amro (de vorige huurder van het pand aan de Graadt van Roggenweg in Utrecht), en een geleend koffiezetapparaatje zorgt voor een prima bak koffie. Binnenkort start echter een grote verbouwingsoperatie die plek moet bieden aan 150 medewerkers in vier verdiepingen.

  Met de helft van de mensen minstens dezelfde productie en kwaliteit, kan dat nou zo maar? Leidt de nadruk op standaardisatie niet tot doorgeslagen categorie-denken en kwaliteitsverlies? Is de CVOM-formatie van 130 fte's (150 medewerkers) toereikend om te doen wat nu decentraal door 260 fte's wordt uitgevoerd?

  Marianne Aan, CVOM-unitmanager Straf, en Loek de Goede, accountmanager CVOM, zijn niet bang dat focus op aantallen en resultaatgericht sturen de kwaliteit in gevaar brengt. De zaken die wij doen, zijn niet te vergelijken met grote of specialistische zaken, zeggen ze. `Wij verw,rken zaken; het onderzoek is al gedaan. Bij ons is een persoon aangehouden, betrapt. De CVOM is geen organisatie die de politie vraagt nog van alles te onderzoeken. Het zijn standaardzaken waarbij de bewijslast al rond is. Komt een zaak niet rond, dan komt hij niet bij ons binnen. Met de besparingen die wij daarmee halen, kan het OM juist de kwaliteit van grote en specialistische zaken verhogen.'

  De efficiencyslag achten Aan en de De Goede haalbaar. De CVOM zal bestaan uit specialisten die full time met verwerking van zaken bezig zullen zijn. Alles is erop gericht dat het proces voorop staat. Zo moet een eigen callcenter ervoor zorgen dat medewerkers zo min mogelijk worden gestoord in hun werk, terwijl dit callcenter, bemenst door CVOM'ers zelf, ervoor zorgt dat het eerste antwoord dat de beller krijgt direct het beste antwoord is.

  Bedrijfsmatig denken staat voorop, creativiteit maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. `Als dat leidt tot een bijgeschaafde werkwijze die aantoonbaar en onderbouwd de beste is, gaan wel alle teams volgens dat stramien werken.' Verbetering van het proces is volgens de kwartiermakers een constante factor in de CVOM. Denk aan de mogelijkheid om beroepen digitaal in te stellen en af te handelen.

  Transparantie en samenwerking staan hoog in het vaandel. Je zelf verbergen is niet mogelijk: zo goed als elke werkplek is zichtbaar. Dat moet er toe leiden dat nieuwe medewerkers gemakkelijk bij elkaar langslopen, elkaar snel bijstaan en elkaar goed leren kennen.

  Accountmanager Loek de Goede en unitmanager Marianne Aan zijn niet bang dat het draaien van standaardzaken en de afwezigheid van telefoontjes het werk te saai en eentonig zal maken. De unitmanager wijst er op dat ook nu al een aantal mensen alleen Mulderzaken voorbereidt en beoordeelt en dat het een misvatting is dat werk alleen leuk zou kunnen zijn als het inhoudelijk afwissend is. `Het kan veel voldoening geven als je standaardmatig iets op de kaart hebt gezet, als je weet dat je je werk goed doet en daarbij hoge aantallen en een korte doorlooptijd haalt.' Bovendien, zegt de accountmanager, `worden de mensen hier wel d, professionals op hun vakgebied, die kunnen sparren met hun collega's. Zeker in het begin zal het spannend zijn om de opbouwfase mee te maken.'

  Het bouwtraject mag dan onderbouwd en beschreven zijn, accountmanager De Goede beseft dat het slechts papier is en snapt de onrust van sommige toekomstige medewerkers. `Het is heel onzeker voor mensen. Opeens wordt voor hen besloten dat er een CVOM komt en dat zij functievolger zijn. Daarom willen we echt dat mensen zich bij ons gaan thuisvoelen en er een goede werkplek hebben.'

  Waar sommige bedrijven zijn teruggekomen van wilde flexplannen, geloven De Goede en Aan in het kantoorconcept van de CVOM: een vaste werkvlek en geen vaste werkplek. Het kantoorconcept is functioneel en ondersteunt de doelstellingen van de CVOM. Naast de gewone bureauopstellingen met drie of vier bureaus aaneengeschoven, komen er loungeplekken, waar medewerkers alleen (maar zichtbaar) kunnen zitten in een huiselijke sfeer. Daarnaast komen er "stamtafels", houten werkplekken met "keukentafeleffect". Ook daar staan computers, maar je zit er net even anders, ongedwongen. "Cockpits" komen er voor medewerkers die zich even willen terugtrekken om na te denken of die zich even slecht voelen - al is het niet de bedoeling om daar acht uur te zitten. De mooiste plekken lijken de "druppels": halfronde kamers op de kop van een kantoorvleugel. Ook dit zijn werkplekken voor de afdelingen, terwijl traditioneel gezien de directeur hier wellicht zijn werkplek zou hebben. Overal kan worden ingelogd en medewerkers zullen veel moeten lopen naar kasten, printers en de koffiecorner. Niet onbelangrijk voor werk dat door de standaardhandelingen een hoger RSI-risico kent. De vervelende collega aan wie je vijf dagen per week zat `vastgeketend', behoort tot het verleden.

  Slimmeriken die denken dat zij zich altijd de mooiste plekken kunnen toe-eigenen als ze maar 's ochtends als eerste binnenkomen, trekken niet aan het langste eind. `We maken daar met elkaar afspraken over en spreken elkaar daar op aan', weet Marianne Aan. Er is door de CVOM en parketten al veel ge De medewerkers zullen veel steun van hun leidinggevende krijgen, zo is de bedoeling. Omdat de teammanagers niet worden belast met extern gerichte taken, hebben zij tijd en aandacht voor functionerings- en ontwikkelgesprekken. Een combinatie van resultaat- en mensgericht leidinggeven, dus in gesprek over de doelstellingen en persoonlijke resultaten. En tijd en aandacht voor de mens: in 10-minutengesprekken, functionerings- en beoordelingsgesprekken. Onderling overleg tussen de teams is belangrijk. `Er kan geen sprake zijn van eilandencultuur. We klaren de klus met elkaar.'

  De CVOM richt zich anders in dan de traditionele parketten. Van de 130 fte's zal, zo is de schatting, zo'n zestig procent bestaan uit vaste medewerkers. Dertig procent van de mensen krijgt een tijdelijk contract en tien procent wordt (oproepbaar) flexwerker. Marianne Aan ziet geen problemen om die laatste categorie binnen te halen. Zij noemt de rechtenstudent als voorbeeld. `Nu werkt die vaak in de kroeg om wat bij te verdienen. Zou een flexbaan bij de CVOM voor een student geen waardevol alternatief kunnen zijn?'

  Tekst:Pieter Vermaas

  Bron: opportuun nummer 9 - 2005


  Taken en uitrol

  De drie CVOM-processen zijn de Mulderberoepen, 8 WVW-zaken en 30 WAM-zaken.

  Mulderberoepen Dit betreft administratiefrechtelijke zaken, bijvoorbeeld verkeersgedragingen zoals rijden door roodlicht, zonder helm of zonder gordel. Daarbij gaat het om de beslissing op het Mulderberoep door de officier van justitie en de procedure wanneer een betrokkene tegen de beslissing van de officier van justitie in beroep gaat bij de kantonrechter.

 • Geschat aantal: 320 duizend Mulderberoepen per jaar (veertienhonderd per dag).
 • Verwerking: CVOM handelt zaak volledig af, van registratie, voorbereiding en beoordeling tot zittingsvertegenwoordiging en executie.
 • Geplande uitrol bij CVOM: 1 december 2005 start proefdraaien en opleiden. 15 januari 2006 start uitrol. 1 mei 2006: uitrol volledig. Art 8 WvW en 30 WAM Artikel 8 Wegenverkeerswet (WvW): rijden onder invloed. Artikel 30 Wet aansprakelijkheid motorvoertuigen (WAM): onverzekerd rijden
 • Geschat aantal: veertigduizend zaken 8 WvW en veertigduizend

  30 WAM per jaar.

 • Verwerking: Voor beide precessen geldt dat de CVOM de zaken volledig verwerkt, tot en met executie. Op de zitting wordt het OM vertegenwoordigd door een officier van justitie van het arrondissementsparket.
 • Geplande uitrol: Afhankelijk van de beschikbaarheid van GPS. Uitgangspunt is dat de CVOM start met proefdraaien Straf op 15 februari 2006. Op 1 april 2006 start de uitrol, die op 1 augustus 2006 gereed moet zijn.

  In de toekomst worden mogelijk meer taken naar de CVOM geschoven, eerst moet de CVOM laten zien dat het goed werkt.

  Managementinformatie

  Naast de drie zaakstromen, Mulder, 8 WvW en 30WAM levert de CVOM een vierde product: managementinformatie aan de overige OM-onderdelen en ketenpartners. Nu met de komst van de CVOM de verwerking is gescheiden van de verwerving, is een overzicht in managementinformatie van belang voor de totale sturing.

  Tot slot de ondersteunende PIOFAH-taken. De CVOM houdt rekening met de toekomstige ontwikkelingen op PIOFAH-gebied. De organisatie richt zich nu niet in met een volledige PIOFAH-bezetting maar huurt deze in bij een ander OM-onderdeel. Personalia

  Bron: opportuun nummer 9 - 2005

 • <=== Naar de Inhoudsopgave