CJIB

Fri 29-Mar-24 - 03:17:34

<=== Naar de Inhoudsopgave

Flitspaal bekeuring vernietigen, wegens niet staande gehouden.

Samenvatting: Een bekeuring aanvechten vanwege een flitspaal? Een (kanton)rechter bepaalde dat men gewoon staande gehouden moet worden, in plaats van gemakzuchtig op de flitspaal-informatie afgaan.

Coronamazzel: hardrijder mag bon van 429 euro verscheuren

Datum: 19-nov-2020 - Door Gijsbert Termaat.

Amsterdam - Automobilisten die op kenteken zijn bekeurd door de politie en niet staande zijn gehouden, kunnen mogelijk hun bon verscheuren. De kantonrechter in Amsterdam heeft namelijk bepaald dat ook in deze coronatijd surveillerende agenten overtreders gewoon aan de kant moeten zetten om een bon uit te schrijven.

OM niet blij met uitspraak kantonrechter

Volgens de werkinstructie van de politie wordt voor de eigen veiligheid vanwege Covid-19 geadviseerd bij verkeershandhaving contact zoveel mogelijk te vermijden en dat verbaliseren op kenteken de voorkeur heeft. Maar daar denkt de kantonrechter in Amsterdam dus anders over: die vernietigde een uitgedeelde bekeuring, waarmee hij een precedent heeft geschapen.

"Het gaat in dit specifieke geval om een overtreding op 6 april van dit jaar, toen mijn cliënt op de A10 Noord bij Amsterdam 38 km/u te hard reed. Dat werd geconstateerd door een surveillerende agent, die echter alleen op kenteken een boete uitschreef", zegt jurist Nick Voorbach van Verkeersboete.nl. Zijn cliënt werd geacht 429 euro boete te betalen.

Duizenden boetes

"Een rare beslissing, die wij graag wilden aanvechten. Want de mogelijkheid bestond gewoon om mijn cliënt aan de kant te zetten en aan te spreken op zijn gedrag. Daarbij was anderhalve meter afstand geen probleem geweest. Gelukkig vindt de rechter dat ook en dat betekent dat veel automobilisten die dit is overkomen ook bezwaar kunnen aantekenen. Dat kan weleens om honderden en misschien zelfs duizenden boetes gaan. Want niet alleen voor snelheid gaat dit op, ook voor het niet dragen van gordels of appen achter het stuur."

Het Openbaar Ministerie zit er behoorlijk mee in zijn maag. "Wij kunnen ons niet vinden in deze uitspraak. We bekijken de mogelijkheden om het hof hierover een uitspraak te laten doen", zegt Marloes van Kessel. "We zijn het niet eens met het standpunt van de rechter en hopen hier in soortgelijke gevallen voor de toekomst verandering in te kunnen aanbrengen."

Volgens Voorbach is dat al een gepasseerd station. "Deze rechter heeft uitvoerig overlegd met collega's alvorens tot deze uitspraak te komen. Dat is niet even op een vrijdagnamiddag gebeurd. Doorgaans worden zaken als deze niet gepubliceerd op rechtspraak.nl. Dat dit nu wel gebeurt, is een duidelijk signaal: verbalisanten van zowel de politie als de gemeente hebben een onjuiste afweging gemaakt. Het is eindelijk een overwinning voor de burger in het coronatijdperk."

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/870507250/coronamazzel-hardrijder-mag-bon-van-429-euro-verscheuren


Wordt vervolgd? - wanneer het OM in hoger beroep gaat?


<=== Naar de Inhoudsopgave