CJIB

Fri 29-Mar-24 - 01:10:34

<=== Naar de Inhoudsopgave

Stapelen van Boetes, CJIB blijkt een veroorzaker van het schuldenprobleem

Bron: https://www.telegraaf.nl/watuzegt/3680876/cjib-veroorzaker-schuldenprobleem
Samenvatting: Column

Column door annemarie van gaal (02-jun-2019, 20:18hr)

Tamara van Ark, onze staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, kondigde vorige week aan dat zij maar liefst 80 miljoen euro gaat spenderen aan een campagne om mensen met schulden te laten weten dat ze eerder aan de bel moeten trekken voor hulp. Het taboe moet van schulden af, vindt ze.

Ik vraag me af wie het meest gaat profiteren van deze injectie van 80 miljoen euro. Ten eerste natuurlijk het reclamebureau dat de opdracht krijgt om de campagne te maken en daarnaast ook de NPO die een smak aan reclame-inkomsten krijgt om deze campagne uit te zenden, zal er blij mee zijn. Maar zijn de anderhalf miljoen gezinnen in ons land met fikse schulden er ook bij gebaat?

'Eerder aan de bel trekken' lijkt een sympathiek advies voor gezinnen in schulden en Tamara van Ark doet het vast met de beste bedoelingen, maar we gaan voorbij aan de echte veroorzaker van het probleem die bovendien nooit meewerkt aan het oplossen ervan. Dat is namelijk het CJIB; het incassobureau van onze eigen overheid.

Als je de opgestapelde schulden van gezinnen in de financi-ele problemen afpelt en kijkt waar het echt misging, wat de start van de schulden was, dan is de ellende vaak begonnen met een kleine verkeersboete of naheffing van het CJIB.

Opblaasbeleid

Die boete of naheffing konden ze niet op tijd betalen en dat kleine incidentje groeide door het bizarre opblaasbeleid van het CJIB vervolgens uit tot een mega-probleem.

Even een voorbeeld. Je hebt je auto geparkeerd in een woonwijk. Je hebt nog gezocht naar een betaalautomaat maar kon er geen vinden, dus je nam aan dat het vrij parkeren was. Twee dagen later ontvang je een boete van Eu104 omdat je auto blijkbaar op een parkeerplaats voor vergunninghouders stond. Als je niet meteen betaalt komt er Eu50 bovenop en als je wacht tot de 2e aanmaning dan is je boete opgelopen tot Eu294. Bijna drie keer zoveel!

Of je hebt 5 kilometer te hard gereden op de A1 en de boete van €40 groeit in no-time aan tot €102 als je niet snel betaalt.

Ieder klein, menselijk misstapje wordt bestraft: de twee dagen te laat ingediende belastingaangifte toen je ziek was, de te hoge zorgtoeslag die uitgekeerd werd maar waar je achteraf gezien geen recht op had, de hond die je vergat aan te lijnen in het park... Alles wordt bestraft met een boete of een naheffing.

Iedereen maakt weleens een foutje en als je een boete krijgt van een paar tientjes, dan is dat voor de meesten van ons geen probleem. Maar wel voor die alleenstaande moeder die van Eu20 per week moet rondkomen of voor de hardwerkende man die met zijn inkomen net boven het minimumloon zijn gezin moet onderhouden. Ze willen wel betalen, maar ze kunnen echt niet.

Hulp zoeken zinloos

Hulp zoeken bij het CJIB is zinloos. Boetes onder de Eu75 moet je in een keer betalen en als je het niet kunt betalen, dan blaast het CJIB jouw aanslag verder op en begint het probleem: iedere aanslag is als een ballon die steeds verder opgeblazen wordt tot het vier, vijf, pakweg zes keer het bedrag van de originele aanslag was. Een kleine boete wordt zo 'ongemerkt' een onoverkomelijk probleem.

Vervolgens knapt het ballonnetje en is er weer een gezin in grote financiele problemen gekomen. Als je niet kunt betalen mag de overheid ook nog eens ongevraagd geld van je bankrekening halen en dat doet ze ook, waardoor je met een andere betaling in de problemen komt. Van de regen in de drup dankzij het CJIB.

Terwijl goedwillende burgers vanwege kleine misstapjes in de schuldenellende gestort worden, komen grote beroepscriminelen weg met onbeduidende taakstrafjes omdat ze 'lastiger' aan te pakken zijn.

Schuldsanering

Als je helemaal in de put zit en uit pure ellende in de schuldsanering terechtkomt, dan nog kom je niet van je CJIB-boetes af. Zelfs na een schuldsanering, als je aan je zogenaamde 'schone lei' begint, dan duikt de schuld aan het CJIB weer op en begin je weer met een schuld aan het CJIB. Pure discriminatie eigenlijk, want waarom moeten private ondernemers financieel pijn lijden als een klant in de schuldsanering gaat en wordt hun schuld zonder pardon afgeboekt terwijl het CJIB altijd buiten schot blijft? Een schuld aan het CJIB is toch niet meer of minder dan een schuld aan een ondernemer? Ik begrijp die voorkeurspositie van het CJIB niet zo goed.

Je vraagt je zo langzamerhand ook af waarom onze overheid het beleid van het CJIB in stand houdt. Is het opblaasbare boetebeleid een mooie manier om goedwillende mensen met financi-ele stress en een onoplosbaar schuldenprobleem op te zadelen? Of willen ze de hele schuldenindustrie, waar per slot van rekening miljarden euro's in omgaan, koste wat kost in stand houden?

Nu de vraag: waarom kom je dan als overheid met een campagne dat je eerder aan de bel moet trekken als je schulden hebt? Tamara van Ark kan beter gaan praten met haar collega's in het kabinet om een oplossing te zoeken voor de schuldenaanjager die het CJIB heet.

Bron: https://www.telegraaf.nl/watuzegt/3680876/cjib-veroorzaker-schuldenprobleem


Einde aan stapeling van boetes

Door Jorn Jonker (03-jun-2019)

Den Haag - Het verhogen van niet betaalde verkeersboetes moet vanaf volgend jaar eindelijk voorbij zijn voor mensen met schulden. Dat kondigt staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) aan.

Ze reageert met een opiniestuk op Telegraafcolumniste Annemarie van Gaal. Die stelde dat de overheid kritisch naar zichzelf moet kijken als het gaat om schuldenproblematiek. Het CJIB stapelt namelijk boete op boete bij mensen die de eerste keer niet kunnen betalen.

"Lucht voor mensen met schulden"

Van Ark vindt ook dat dit moet veranderen. Het kabinet (Justitie en Veiligheid) regelt per wet dat de invordering en verhoging van boetes vanaf 2020 tijdelijk gestopt kan worden.

Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/3686599/einde-aan-stapeling-van-boetes


Twee opmerkingen:

  1. Na een Column kan het stapelen wel opeens stoppen.
  2. Jammer dat het weer een tijdelijke maatregel is.
Nu is het wachten op het verdwijnen van de post "Administratie-kosten".


<=== Naar de Inhoudsopgave