De Kilometer Heffing

Fri 29-Mar-24
00:16:23

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Reakties op "Alle argumenten tegen KM-heffing"

Datum: Tue 07 November 2006

Door: Diverse schrijvers

Argumenten van andere schrijvers.


Dit argument omvat meer, dan de paar regels die het gekregen heeft. Ik heb ooit met medewerkers van P.Hofstra (VVD) zitten babbelen, over KM-Heffing/Rekening Rijden. Mijn hoofdargument was, de grootverbruikers gaan meer betalen. Wie zijn dat? Transport ondernemingen. Wat gebeurt er? Dat wordt doorberekend in de prijs. Met invoering van de KM-heffing wordt het brood duurder in de supermarkt, voor iedereen, dus ook voor mensen die helemaal geen auto rijden. Alles wordt duurder, dat konden ze niet weerleggen.

DrNomad


Nog een reden waarom de gedachte van KM-heffing niet werkt ((extra) geld in ruil voor meer asfalt) is dat zodra km heffing wordt ingevoerd men pas gaat denken aan welke stukken weg erbij moeten komen. Vervolgens duurt het door allerlei inspraak geneuzel nog een jaar of 10 voordat dat asfalt er werkelijk ligt. Dan hebben we al 10 jaar km-heffing achter de rug, en is het aantal werkende mensen zodanig afgenomen dat er veel minder files zullen staan tijdens de spits. Dan heeft die km-heffing ook geen zin gehad, behalve voor de staatskas.

SuperKoerier!


In persberichten heeft de overheid laten weten dat tijdens de spits het kilometertarief 11,3 cent zal zijn, en daar buiten 3 cent. Voor het doorrekenen van de verschillende A6-A9-varianten (met kilometerheffing bij elke variant) heeft de overheid echter gerekend met een enkelereistarief van 5 euro voor Almere-Amsterdam, een snelwegafstand van zo'n 25 km (minimaal 18 km, maximaal 44 km). Er is dus gerekend met zo'n 20 cent per kilometer, al bijna twee keer zoveel als het tarief dat ingevoerd gaat worden.

Dexter


De heffingskosten mogen van de tweede kamer niet meer dat 5% van de opbrengst bedragen. Heffingskosten zijn grofweg de kosten van de kastjes, de meetapparatuur, het tele-abonnement en het CJIB.

De kosten varieren nu tussen de 400 en de 900 miljoen euro.

De opbrengst moet dus tussen de 8 en de 18 miljard euro bedragen.

echter: de ervaring leert dat offertes van marktpartijen bij fictieve opdrachten ongeveer 0,5 van de werkelijke prijs zijn. Dan komen de kosten op 0,8 a 1,8 miljard euro en de opbrengst op 16 a 36 miljard euro te liggen.

Van A naar Beter


Als het zo doorgaat allemaal gaat de economie echt kapot gewoon.. Zien die lui in den haag dat nou helemaal niet in??

Alle kosten worden gewoon doorgerekent alles wordt duurder...alweer.. Hebben ze daar nou niet door dat de modale burger ook nog wat overhouden moet om wat van te eten??

Als we ze zo de gang laten gaan dan zit iedereen later die nu nog een modaal inkomen heeft, dan onder de armoede grens...aangezien ze haast elke euro die jij verdient graag naar de staads kas zien gaan...om daar mee vervolgens voor miljarden euro`s weg te gooien aan het mileu omdat wij zo graag de beste van de klas moeten wezen...

Maar onderhand gaat wel heel nederland naar de klote zo.. Dacht dat wij zo`n transport land waren?? ik zie dat allemaal naar de klote gaan...zien die lui in den haag nou niet dat transport/mobiliteit de ruggegraat is van een sterke economie?

BlackEvil


Quoot: "Peijs ziet af van cordonheffingen door steden (Amsterdam), omdat ze het draagvlak van de automobilist niet wil verliezen door allerlei heffingen te stapelen."

Dat klopt dus niet, want ze stapelt alle heffingen juist wel op elkaar om de draagvlak van de automobilist niet te verliezen. Dan lijkt het dat het om dubbeltjes en kwartjes gaat, maar eigenlijk gaat het om miljarden.

Als automobilist betaal je straks:

  • vermogensbelasting (->algemene zaken)
  • benzineaccijns (->algemene zaken)
  • BTW (-> algemene zaken)
  • Kwartje van Kok (-> 50% OV + 50% automobiliteit)
  • kilometerprijs (5% inningskosten+ 95% algemene zaken)
  • versnellingsprijs (20% inningskosten + 80% automobiliteit)
  • parkeerbelasting (gemeente)
  • snelheidsbelasting (BVOM)

    Wat er straks dus echt terugvloeit naar wegenbouw is:

    0,5 x Kwartje van Kok + 0,8 x versnellingsprijs

    En over die fooi wordt nog juichend gedaan ook nog: Zowaar TWEE maatregelen om wegen te bouwen. Dat is niet niks.

    Als je echt per kilometer wil betalen, dan moet je al deze dubbeltjes en kwartjes verdisconteren in 1 benzineprijs. Wel zo eerlijk, duidelijk en transparant. Maar dan verlies je het draagvlak van de automobilist, omdat deze opeens begrijpt wat er aan de hand is: benzine kost 3,50 Euro/l.

    Daar van gaat:

  • 2,85 Euro naar Algemene Zaken
  • 0,55 Euro naar de Benzineverkoper/producent
  • 0,10 Euro naar concrete wegenbouw

    3% van wat een automobilist straks betaalt, gaat straks dus werkelijk naar wegenbouw.

    Het draagvlak van de automobilist is er nu niet omdat hij het er mee eens is, maar omdat hij misleid wordt door eerst hier een dubbeltje en dan daar een kwartje te betalen, met het idee dat daar wegen voor worden aangelegd. De automobilist is confused, en het is allemaal akelig stilletjes door de 2e kamer geloosd.

    Best wel iets wat een verkiezingsthema had mogen zijn, omdat het ons allemaal aangaat. Maar ja, het is al te laat, want de grote drie (VVD, CDA en PvdA) zijn unaniem accoord gegaan.

    Tipo


    Toch nog even op een rijtje gezet:

    Kilometerheffing geldt altijd, die gaat in zodra je je koppeling omhoog laat komen, standaard 3 cent per kilometer.

    Stel je auto verbruikt 1:15

  • 15 x 3 cent is 45 cent.
  • -> komt overeen met een stijging van de benzineprijs van 45 cent, standaard, overal, altijd.

    Vervolgens wordt deze in de spits verhoogd tot 11 cent/km.

  • 15 x 11 cent = 1,65 euro.
  • -> komt overeen met een stijging van de benzineprijs van 1,65 euro, tijdens spitsuur, overal.

    Vervolgens komt daar op bepaalde trajecten die nieuw gebouwd zijn nog 3 cent per kilometer bovenop.

  • -> komt overeen met een EXTRA stijging van de benzineprijs van 45 cent, op nieuwe wegen, altijd.

    Je bent dus het duurst uit als je tijdens spitsuur over een nieuwe weg rijdt:

  • 14 cent/km
  • -> komt overeen met een stijging van de benzineprijs van 2,10 Euro.

    Komt bij dat de operationele kosten eenmalig op ongeveer 2 miljard uitkomen en jaarlijks op ongeveer 1 miljard uitkomt. Van deze miljarden kunnen geen wegen worden aangelegd, want die zijn bestemd voor banken, ict-bedrijven, CJIB en wat dies meer zij.

    Tipo


    Bron: Diverse bronnen


    Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).