De Kilometer Heffing

Thu 28-Mar-24
17:08:07

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Tol komt boven op kilometerprijs

Datum: Thu 09 November 2006

DEN HAAG - Automobilisten gaan vanaf 2013 honderden miljoenen euro's tol betalen bij de Tweede Coentunnel, ring Utrecht, A15, A2, A27, A6/A9 en A4 Midden Delfland. Deze heffing komt bovenop de kilometerprijs, benadrukte minister Peijs (verkeer) tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer.

Het was voor het eerst dat de minister duidelijke uitspraken deed over hoe de tol zich verhoudt tot de kilometerheffing. Volgens de minister komt de kilometerprijs in plaats van de bestaande belastingen. "Wie nu door de Westerscheldetunnel rijdt betaalt tol, maar heeft ook al wegenbelasting en bpm betaald", licht zij toe.

De kilometerprijs moet formeel nog worden vastgesteld, maar het ministerie rekent met 3,4 cent per kilometer plus 8 cent per kilometer in de spits. De tol van enkele euro's per keer per traject komt daar nog eens bovenop.

Wie regelmatig gebruikmaakt van de tolwegen, moet dus in de toekomst toch rekenen op fors hogere autokosten. De minister brengt daar tegenin dat de betreffende trajecten anders niet of veel later zouden zijn gebouwd.

Minister Peijs heeft vergaande afspraken gemaakt met de regio's over de toltrajecten. Het parlement maakte afgelopen week weinig woorden vuil aan het feit dat de helft van de aanlegkosten van deze megaprojecten via tol op de automobilist wordt verhaald. Uit de netwerkanalyses die onlangs naar de Tweede Kamer zijn gestuurd, blijkt dat 1 miljard euro aan tolinkomsten op de A27 zijn ingepland. De weg is daardoor wel vier jaar eerder klaar zijn. Voor de A4 Midden Delfland wordt op 650 miljoen euro tol gerekend en voor de A15 voorbij Arnhem gaat het om 300 miljoen euro.

Alternatief

Ook het argument van de Tweede Kamer dat er geen gratis alternatief is voor de A2 tussen Maasbracht en Geleen wuift ze weg: "Door tussen de twee en tien jaar 3 cent per kilometer te heffen, wordt de aanleg van die weg acht jaar versneld. Dat is toch de moeite waard."

Het gaat in alle gevallen om dbfm-contracten waarbij de bouwcombinatie het recht krijgt na oplevering een deel van de aanlegkosten via tol te innen. Minister Peijs zet in op een gecombineerd inningssysteem voor tol en kilometerprijs zodat de automobilist één rekening krijgt. "Ook met versnellingsmaatregelen

zal het eerste tolproject niet eerder dan 2013 worden opgeleverd. Dat is ruim na invoering van de kilometerprijs."

De minister zet definitief een streep door de mogelijkheid van cordonheffingen door steden zoals in Londen en Stockholm. Amsterdam had zijn oog daarop laten vallen als extra inkomstenbron. De minister ziet daar niets in en wijst erop dat Stockholm is gestopt met de heffing om in de stad te komen. Peijs ziet daar van af omdat ze het draagvlak van de automobilist niet wil verliezen door allerlei heffingen te stapelen.

Bron: CoBouw


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).