De Kilometer Heffing

Sat 20-Apr-24
09:25:39

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Column: Kilometerheffing

Datum: Wed 14 February 2007

Door: Nico Dikstaal

De laatste tegenvaller bij de aanleg van de Hogesnelheidslijn-Zuid als het de laatste is bedraagt geen 222 miljoen euro, zoals minister Peijs van Verkeer en Waterstaat denkt, maar 422 miljoen euro.

Dat becijferden onderzoekers van de Tweede Kamer. Peijs houdt vast aan haar cijfer, maar geeft wel toe dat haar ambtenaren de installatie van het spoorbeveiligingssysteem hebben onderschat, wat kostbare vertraging heeft veroorzaakt.

Volgens de onderzoekers van de Kamer hebben de ambtenaren op het departement van Peijs zich verrekend doordat ze te weinig verstand hebben van informatie- en communicatietechnologie. Dat baart een paar Kamerfracties de nodige zorgen (die ze vandaag met de minister willen delen), omdat het nieuwe kabinet de kilometerheffing versneld wil invoeren. En ook bij de kilometerheffing draait het om technologie die volgens de ANWB (die zich uiteraard ook zorgen maakt) nog niet eens beschikbaar is.

Die kilometerheffing is op zich natuurlijk een goed idee. Als automobilisten betalen voor het gebruik van de weg, zullen ze ongetwijfeld af en toe de trein pakken. Of de spits mijden, als de heffing rond die tijd hoger is. En dat doen ze niet, of veel minder vaak, als ze betalen, via de wegenbelasting en de BPM, voor het bezit van hun auto. Die belastingen wil het nieuwe kabinet dan ook afschaffen, om draagvlak te creëren, als het de kilometerheffing invoert. Het probleem is alleen dat in het kielzog van de BPM (45 procent van de nettoprijs van een nieuwe auto) ook de handel in tweedehands autos zou verdwijnen. En dat durft dit kabinet vast niet aan.

Dus zullen we het voor de filebestrijding voorlopig moeten hebben van meer asfalt want extra rijstroken helpen ook prima tegen files. Maar voor infrastructuur trekt het nieuwe kabinet 250 miljoen euro extra uit, een bedrag waar je volgens de ANWB niet veel van mag verwachten in termen van doorstroming.

De kosten van de HSL-Zuid zijn intussen opgelopen tot bijna zeven miljard euro. Inclusief btw, dat wel. Voor een tracé dat volgens de officiële site (www.hslzuid.nl) 125 kilometer lang is, komt dat neer op een kilometerheffing van pakweg 56 miljoen euro per kilometer. En de files rond bijvoorbeeld Amsterdam zullen er niet korter van worden.

Nico Dikstaal is econoom en schrijft wekelijks voor Planet Geld en Carrière een column over zaken die u en hem op de een of andere manier in de portemonnee raken.

Bron: Planet.nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).