De Kilometer Heffing

Fri 19-Apr-24
22:40:41

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


'Kilometerheffing extra kostenpost werkgevers'

Datum: Mon 23 November 2009

Door: Sameer van Alfen

AMSTERDAM - Werkgevers die de toekomstige kilometerheffing vergoeden aan hun werknemers, krijgen te maken met een extra kostenpost. De bedrijven zijn waarschijnlijk bijna twee keer zo duur uit als hun personeel.

Dit zeggen fiscalisten na bestudering van het plan. Zij verwachten dat werknemers massaal naar hun werkgever zullen stappen om de kilometers die ze voor de zaak rijden, vergoed te krijgen. Vooral omdat mensen die in een bestaande auto blijven rijden, geen voordeel hebben van de bpm-afschaffing op nieuwe bolides.

"In de praktijk zullen werkgevers dan 1,8 keer meer moeten betalen dan hun personeel", zegt Marcel Kawka, belastingexpert bij BDO. "Dit komt door de nieuwe werkkostenregeling, die vanaf 2011 ingaat en in 2014 verplicht is."

Dit betekent volgens Kawka dat als werknemers 3 cent betalen per kilometer, een onderneming 5,4 cent kwijt is als die de kosten vergoedt. Wanneer de heffing oploopt naar 6,7 cent voor de werknemer, betaalt zijn baas 12 cent. De fiscalist gaat er wel van uit dat de compensatie niet valt in het zogenoemde forfait van de werkkostenregeling. Die houdt in dat werkgevers tot 1,4 procent van iemands loon belastingvrij vergoedingen kunnen verstrekken.

Fiets

Maar volgens Kawka zal deze ruimte al snel zijn opgesoupeerd aan bijvoorbeeld de fiets van de zaak en personeelsfeestjes. Over de vergoedingen boven het forfait betalen werkgevers 80 procent belasting. Voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten geldt tot 19 cent per kilometer een vrijstelling. Maar de kilometerheffing komt daar bovenop.

De nieuwe werkkostenregeling komt uit de koker van staatssecretaris De Jager (Financin). Een woordvoerster zegt dat het maar de vraag is of werkgevers de kilometerheffing zullen compenseren.

"Ook kan de werkkostenregeling juist gunstig uitpakken voor bedrijven. Wie nog ruimte heeft in het forfait van 1,4 procent, kan de kilometerheffing belastingvrij geven. Terwijl nu alle zakelijke ritten met een vergoeding hoger dan 19 cent per kilometer sowieso zijn belast."

Cor Overduin, belastingdeskundige bij Grant Thonton, denkt dat werknemers de kosten wl zullen afwentelen op hun werkgever. "Nu hebben werknemers de kilometerheffing nog niet als extra kostenpost. In de toekomst dus wel."

Overduin: "Met de invoer van de kilometertaks zou ook de 19 cent die werkgevers belastingvrij mogen vergoeden aan het personeel, omhoog moeten. Dit bedrag is nu bedoeld ter dekking van vooral de variabele kosten. En daar valt de kilometerheffing mijns inziens ook onder."

Het ministerie vindt deze suggestie te voorbarig. "Het plan voor de kilometerheffing is nu nog slechts een wetsvoorstel. Het moet eerst nog door het parlement, voordat het echt kan worden ingevoerd."

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland bestuderen de plannen van het kabinet nog en willen nu niet ingaan op de kritiek van Kawka en Overduin. Wel vinden ze dat de maatregel uiteindelijk kostenneutraal moet uitpakken voor bedrijven.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).