De Kilometer Heffing

Sat 20-Apr-24
09:30:51

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Duitse Bondsraad kraakt tolheffing

Datum: Fri 06 February 2015

BERLIJN - De Duitse Eerste Kamer, de Bondsraad, is tegen het plan van minister van Verkeer Alexander Dobrindt om tol te eisen van personenauto's op de belangrijkste Duitse wegen. Dat standpunt is vrijdag in de stroom van kritiek van de Bondsraad op het tolplan naar voren gekomen, meldden Duitse media.

Het tolplan is volgens een grote meerderheid van de raad in strijd met Europese regels, schaadt de economie in grensregio's en levert veel te weinig op. De raad vreest ook problemen met de uitvoering, zodat Duitsers straks toch geld kwijt zijn aan de heffing die voor buitenlanders is bedoeld. Als er toch tolheffing komt, wil de Bondsraad meer maatregelen om de grensstrook voor economische schade te behoeden. Dobrindts plannen zijn in buurlanden, vooral Nederland en Oostenrijk, fel afgewezen

Een vooraanstaand lid van de raad, de sociaaldemocratische premier Torsten Albig van deelstaat Sleeswijk-Holstein, zei dat het tolplan "enkel een onzinnige nieuwe bureaucratie in het leven roept waarvan niet duidelijk is dat die iets oplevert".

De raad heeft veel bedenkingen over de juridische en praktische kant van de plan. Om buitenlanders te laten betalen en Duitsers niet, wil Dobrindt de tol die Duitsers betalen, teruggeven via kortingen op de wegenbelasting. Maar de meerderheid van de Bondsraad denkt dat de Duitse automobilist straks toch geld kwijt is aan de tol, omdat het vergoedingssysteem faalt of te ingewikkeld blijkt.

De Bondsraad vindt dat Dobrindts tolwet niet kan worden aangenomen zonder instemming van deze raad, maar de regering denkt die wel in te kunnen voeren zonder de raad. Het is zo nog onduidelijk of de Bondsraad een stokje voor de wet kan steken. De Duitse grondwet omschrijft een aantal soorten wetgeving waar de instemming van de raad voor is vereist.

Als er tussen de twee Kamers van de Duitse volksvertegenwoordiging of tussen Berlijn en Brussel een juridische strijd uitbreekt, lijkt Dobrindts plan de tol in 2016 te gaan heffen, onhaalbaar. Het jaar daarna wordt het ook moeilijk, want dat is in Duitsland een verkiezingsjaar en de tol is erg impopulair. Volgens peilingen van de Duitse ANWB, de ADAC, is maximaal 39 procent van de Duitsers voor een vorm van tolheffing.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).