De Kilometer Heffing

Fri 19-Apr-24
15:13:24

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Data honderdduizenden patiënten in stilte naar Google verhuisd

Datum: Sat 30 March 2019

Door: Niels Klaassen & David Bremmer

Patiëntgegevens van honderdduizenden Nederlanders zijn in stilte verplaatst naar de cloud van Google, blijkt uit onderzoek van deze krant. Ziekenhuizen zijn op de hoogte, maar patiënten weten van niks. Privacydeskundigen en politici vrezen voor de veiligheid van deze uiterst gevoelige medische data.

De behandelgegevens van honderdduizenden Nederlanders met kanker, diabetes, parkinson en andere veelvoorkomende aandoeningen belanden tegenwoordig in de Google Cloud. De patiënten zelf weten daar niets van. Met toestemming van ziekenhuizen slaat het commerciële bedrijf Medical Research Data Management (MRDM) deze data nu op bij de Amerikaanse techgigant.

MRDM uit Deventer ontvangt de behandelinformatie rechtstreeks uit de door ziekenhuizen bijgehouden patiëntendossiers. Per patiënt betreft het soms wel vijfhonderd gegevens: van medicatie en complicaties tot opnameduur en ingrepen. Die miljarden gegevens worden versleuteld ('gepseudonimiseerd') doorgestuurd naar 22 landelijke registratiebanken. Zo valt ook exact te monitoren welke instelling een aandoening het best behandelt.

Riskant

Hoewel de patiëntdata dus versleuteld worden doorgestuurd naar Google, zijn privacyexperts en politici kritisch. Ze vrezen dat de medische gegevens relatief eenvoudig zijn te ontsleutelen, bijvoorbeeld door Amerikaanse inlichtingendiensten, hackers of Google zelf.

"Voor een gigant als Google, die al zo veel andere data van mensen bezit, is het technisch vaak een fluitje van een cent om deze gepseudonimiseerde data toch naar een persoon te herleiden", zegt Guido van 't Noordende, deskundige op het gebied van het elektronisch patientendossier. Belangenclub Privacy First vindt de verhuizing naar de cloud 'onverstandig en riskant': "Eenmaal weg is weg." Ict-expert Brenno de Winter noemt de cloudgang 'buitengewoon zorgwekkend'.

Wat is de Cloud?

Grote bestanden overal via internet toegankelijk

De term 'cloud', een overal zichtbare en bereikbare 'wolk', is in 1996 gemunt door medewerkers van computerfabrikant Compaq in Houston, maar nam pas het afgelopen decennium een grote vlucht. Consumenten kunnen hun foto's, video's en documenten stallen bij onder meer iCloud (Apple), OneDrive (Microsoft) Google Drive of Dropbox.

Dankzij steeds snellere internetverbindingen hoeven bestanden niet langer thuis op de harde schijf of op kantoor worden opgeslagen. Gegevens kunnen in grote datacenters worden geparkeerd en zijn via internet overal toegankelijk. Dit heet 'cloud computing' en geldt onder ict-experts als veel veiliger dan lokale opslag.

Voor bedrijven zijn er de datawolken van Microsoft Azure, Google Cloud Platform, Amazon Web Services, IBM Cloud en in Nederland ook KPN. Elke techgigant heeft inmiddels tientallen datacenters staan. Zo telt Google achttien cloudregio's. Het in 2016 geopende datacenter in de Eemshaven, waar MRDM de gegevens van honderdduizenden Nederlandse patiënten parkeert, valt onder 'Europe-West 4'.

Door Maica Rosa Hopstaken, laatst gewijzigd op 29-03-2019, 13:39

Wat Google allemaal van je weet

Locaties, zoektermen, onlangs bekeken video's en ga zo maar door. Google slaat het allemaal op. Misschien ook wel van jou, omdat je daar ooit toestemming voor gaf. Op takeout.google.com kun je alles wat Google van jou weet downloaden en bekijken.

Journalist Martijn Bekhuis heeft dat gedaan. Deze informatie heeft Google allemaal van Martijn: Zijn gehele digitale telefoonboek. Met alle namen, telefoonnummers en e-mailadressen. Alle filmpjes die hij bekeek op YouTube. Elke zoekopdracht die hij ooit heeft uitgevoerd via Google. Elke plek die hij sinds september 2013 bezocht. Aankopen die hij heeft gedaan via webshops. Elke spraakopdracht die hij via Google heeft gedaan staat als audiobestand opgeslagen. Alle emails die Martijn ontvangen en verstuurd heeft. Foto's die ooit in zijn Google cloud zijn gekomen. Alle afspraken uit de agenda van Martijn. Ook welke applicaties op zijn telefoon hebben gestaan en recensies die Martijn geschreven heeft.

Door Redactie, laatst gewijzigd op 29-03-2019, 13:37

Privacy-eisen

Tweede Kamerleden zijn bezorgd, D66 en de SP willen uitleg van het kabinet. D66-Kamerlid Kees Verhoeven: "De schimmige onbekendheid is verontrustend." Verhoeven wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens de gang van zaken toetst: "Is dit allemaal AVG-proof?" Ook andere experts pleiten daarvoor.

MRDM stelt niks fout te doen en aan alle wettelijke en privacy-eisen te voldoen. De dataverwerker is volgens directeur Paul Crauwels niet verplicht toestemming te vragen aan patiënten óf om hen te informeren. Ook ziekenhuizen hoeven dit niet. Hij zegt dat er een 'waterdicht contract ligt' over de gegevensbeveiliging. "Google doet niks met de data, de gegevens blijven ook in de Nederlandse 'cloudregio'."

De schimmige onbekendheid is verontrustend - D66-Kamerlid Kees Verhoeven

Google

Volgens de MRDM-directeur is Google juist gekozen vanwege het hoge beveiligingsniveau. Een groot datacenter geldt onder ict-deskundigen als veiliger dan lokale opslag op meerdere locaties.

Google benadrukt dat de data versleuteld worden en dat het bedrijf zelf de gegevens 'niet kan inzien of analyseren'. "Klanten houden volledige controle over hun eigen data."

E-mail versturen, agenda's beheren en bestanden opslaan, maar ook restaurants zoeken, navigeren en nieuwsberichten lezen. We lijken simpelweg niet meer zonder Google te kunnen. Al deze diensten kosten jou geen geld, maar welke prijs betaal je dan wel?

Bron: Algemeen Dagblad


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).