De Kilometer Heffing

Sat 20-Apr-24
04:48:11

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Stekkersubsidies staan onder druk

Datum: Wed 17 April 2019

Door: Onze parlementaire redactie

Den Haag - De subsidies voor elektrische auto's staan onder druk. Een hoorzitting in de Tweede Kamer gisteravond zorgde er voor dat parlementariërs nóg meer zijn gaan twijfelen over of we wel op de goede weg zitten met de manier waarop we miljarden belastinggeld uittrekken voor Tesla-rijders en andere stekkerwagens. Hoogleraar overheidseconomie Bas Jacobs zei zelfs: "We verbranden publiek geld."

Hoogleraar: 'We verbranden publiek geld'

Het is keer op keer fout gegaan met het stimuleren van 'groen rijden'. Voor subsidies voor auto's zoals de Mitsubishi Outlander werden door de overheid miljarden uitgetrokken. Veel meer dan gepland omdat de wagens die overigens niet eens zo groen bleken met fiscale voordeeltjes toch populairder waren dan voorspeld. En vorig jaar was de schatkist plots 700 miljoen meer kwijt dan gedacht aan subsidies voor volledig elektrische auto's. Opnieuw zaten de voorspellingen over hoeveel mensen zouden overstappen naar een stekkerauto er volledig naast.

En nu denkt de overheid de komende elf jaar nog eens zo'n 12 miljard euro uit te gaan geven aan dergelijke subsidies voor elektrische auto's. En dit op basis van voorspellingen met hetzelfde rekenmodel waarmee het Rijk eerder de mist in ging. De overheid kon er dus nog eens volledig naast zitten en nóg meer geld kwijt zijn.

De maker van dat model, Robert Kok van Revnext, moest in de Tweede Kamer de foute voorspellingen uitleggen. "Wat mag je van een model verwachten? Geen exacte voorspellingen", hield hij de Kamer voor. Bovendien geeft hij in zijn eigen rapporten toe dat er altijd onzekerheden zijn, de werkelijkheid kan ook totaal anders uitpakken.

Wantrouwen

In de Tweede Kamer was er veel wantrouwen richting zijn rekenmethodes. Dat zijn bedrijf circa 15.000 euro heeft gekregen van Tesla, dat natuurlijk baat heeft bij te lage voorspellingen voor subsidiekosten, hielp niet. "Hoe garandeert u dat uw model niet bedoeld is om de kas van Tesla te spekken op kosten van de belastingbetaler", vroeg PVV-Kamerlid Kops. Dat Revnext de eigen modellen geheim houdt en dat niemand dus weet op basis waarvan we precies miljarden uitgeven, dat hielp al helemaal niet. En hoe dan ook: voorspellen blijft onzeker.

Het zorgt er al met al voor dat Kamerleden denken over een totaal ander systeem van subsidiëren. CDA-Kamerlid Omtzigt wil bijvoorbeeld niet meer dat beleid voor vele jaren vooruit wordt bepaald. Daarmee verplichten we onszelf immers tot miljardenuitgaven die ook nog eens duurder kunnen uitvallen. Bovendien denkt Omtzigt aan een bovengrens: als er meer dan een bepaald bedrag aan subsidie is vergeven, is de pot dan op.

Kamerleden van links tot rechts zien dat er iets moet gebeuren aan de Tesla-subsidies, die weer uit de hand dreigen te lopen. "Als we een groot deel van Nederland tegen dit beleid gekeerd willen hebben, moeten we hier vooral mee doorgaan. Dus laten we er mee kappen", zei SP-Kamerlid Lacin. "Ik val echt van mijn stoel."

Onverantwoord

De twee aanwezige professoren gisteren op de hoorzitting maakten de Tweede Kamer in elk geval duidelijk dat het ook uit milieuoogpunt niet verstandig is om hier subsidie aan uit te geven. Voor minder geld kan men op andere wijze meer CO2-uitstoot besparen. Als er dan subsidie moet komen, investeer dan in laadpalen, zei de Amsterdamse professor Erik Verhoef. Hoogleraar Bas Jacobs is sowieso gekant tegen de torenhoge subsidies, maar snapt bovendien niet dat de overheid zo veel geld uittrekt op basis van een rekenmodel dat Revnext geheim houdt. "Het is volstrekt onverantwoord om miljarden uit te geven op basis van een geheim model."

De rekenmeesters, ook van het Planbureau voor de Leefomgeving, kregen onderuit de zak. Hoe konden ze met zo'n geheim model werken voor het klimaatakkoord? PvdA-Kamerlid Nijboer vond dat de politiek ook de hand in eigen boezem moest steken: politici hebben er in het verleden wetende dat de modellen zo onzeker waren tóch beleid op gebaseerd. "We moeten eerst naar onszelf kijken."

Staatssecretaris Snel (Financiën) lijkt nu aan zet om de ontevreden Kamerleden tegemoet te komen.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).