De Kilometer Heffing

Sat 20-Apr-24
14:46:59

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Tientallen snelwegen ondanks belofte nog in duister

Datum: Wed 01 May 2019

Door: Alexander Bakker en Gijsbert Termaat

Den Haag - Aan de duisternis op tientallen snelwegen komt voorlopig nog geen einde. Hoewel in het regeerakkoord is afgesproken dat de verlichting weer aan gaat, zijn het de randvoorwaarden die de belofte minder veelbelovend dreigen te maken. Als het aan verkeersorganisaties ligt, gaan de lampen vanavond alweer overal aan.

Weinig zicht op licht

Wat betreft Veilig Verkeer Nederland en de ANWB gaan zo snel mogelijk weer langs álle snelwegen de lantaarns aan.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben afgesproken dat de bezuiniging alleen wordt teruggedraaid op trajecten waar het de verkeersveiligheid verbetert. Bovendien gaat de operatie gepaard met het aanbrengen van zuinigere ledverlichting.

Voor automobilisten die last of moeite hebben met onverlichte snelwegen is er wel een sprankje hoop. "De verlichting was nog niet overal langs de Rijkswegen uitgezet, we zijn gestopt met het uitzetten van die verlichting", zegt een woordvoerder van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Er zijn dus geen extra lampen gedoofd.

Maar van de belofte om de eerder uitgeschakelde lampen weer aan te zetten is nog niets terechtgekomen. "We zijn nog niet helemaal klaar met het beoordelen van alle trajecten, maar de inschatting is nu dat het op lang niet alle plekken voor de verkeersveiligheid nodig is om de verlichting weer aan te zetten", aldus de zegsman. "Voor de zomer komt er meer duidelijkheid over het vervolg."

Het is daarmee nog maar de vraag of de verlichting weer overal zal branden op de snelwegen waar het licht om geldredenen is gedoofd tussen de avond- en ochtendspits.

"Liever vandaag nog dan morgen"

Buiten het ministerie weten verkeersorganisaties het wel. "Wat ons betreft gaan alle lichten op de snelweg weer aan. Liever vandaag nog dan morgen. Want het is veel veiliger. Wat mensen ons ook willen doen geloven, zijn wij ervan overtuigd dat weggebruikers zich comfortabeler voelen als het zicht goed is", zegt Ingrid Wetser van Veilig Verkeer Nederland.

"Bovendien rijden automobilisten vaker met groot licht aan als ze op een donker stuk snelweg rijden en dat betekent dat je als tegenligger verblind kan worden. Het duurt dan vaak even voor je weer goed zicht hebt. Dat levert dus extra gevaar op."

Wat de ANWB betreft mogen de lichten ook weer aan. "Tijdens de crisis is in verband met de kosten besloten het licht uit te doen, maar dat is nu geen argument meer", zegt woordvoerder Ad Vonk.

"Bovendien vinden onze leden het prettiger te rijden met verlichting aan. Als dat niet het geval is, is dat voor veel oudere weggebruikers zelfs reden thuis te blijven", zegt Vonk. "Wij juichen het dan ook toe als het lichtknopje weer gevonden wordt, maar teken daarbij aan dat het niet vol hoeft te worden aangezet. Met de huidige led-verlichting kan het namelijk ook wat gedimd worden, mits het de verkeersveiligheid niet aantast. Want dat moet natuurlijk altijd het belangrijkste argument blijven."

Het doven van de verlichting tussen 21.00 tot 05.00 uur is een van de opmerkelijkste bezuinigingen van het vorige kabinet. De operatie moest enkele tientallen miljoenen euro's opleveren. Het bleek niet zo eenvoudig. Zo was Rijkswaterstaat bakken met geld kwijt om de verlichting bij wegwerkzaamheden wél aan te laten. Dat moest namelijk handmatig gebeuren door de aannemer.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).