De Kilometer Heffing

Thu 28-Mar-24
22:03:53

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Trajectcontrole op de hele N9? Lezers worden het niet eens. 'Het Rijk kan cashen, de gewone man crashen?'

Datum: Sat 14 November 2020

Door: Hedzer Faber

Vanaf volgende maand is er geen ontsnappen meer aan voor hardrijders op Rijksweg N9. Dat wil zeggen: op het stuk tussen Burgervlotbrug en Sint Maartensvlotbrug, waar trajectcontrole wordt ingesteld. Is dat genoeg? We legden onze lezers de stelling voor: Maak de hele N9 één grote trajectcontrole.

Totaal 165 lezers reageerden op de stelling en de meningen lopen op zijn zachtst gezegd uiteen: 48 procent is het er mee eens, de andere 52 procent niet. Een greep uit de reacties.

Leonie de Doelder, Den Helder

Oneens. Vooral 's nachts bij regenachtig weer is deze bochtige tweebaansweg een crime. Laat ze minimaal investeren in deugdelijke verlichting. Trajectcontrole voorkomt weliswaar dat de maximumsnelheid wordt overschreden maar het neemt de irritaties niet weg als een weggebruiker het hele traject door een snelheid aanhoudt van 70 km/u of soms zelfs nog lager. Inzetten op een betere bereikbaarheid van Den Helder zou deze stad ten goede komen.

W. van Etten, Schagen

Oneens. Op zich niets mis mee. Maar dan gaat een groot deel van het hardrijdersvolk over alternatieve wegen rijden. Met name de parallelwegen en de evenwijdige provinciale wegen. Beter is om de A9 vierbaans door te trekken via Schagen, Anna Paulowna, want eigenlijk is de Noordkop een achtergebleven gebied met betrekking tot mobiliteit.

Michiel Schuitemaker, Heiloo

Eens. Ik rij elke dag over deze weg en nog steeds denken sommige automobilisten dat ze aan de Formule 1 meedoen. Algehele trajectcontrole vind ik prima.

Ron Brommer, 't Zand

Oneens. Volslagen achterlijk idee.

Alex Witte, Den Helder

Oneens. De veiligheid op de N9 kan alleen verbeterd worden door er een 4 baans 100 km weg van te maken.

Het is juist de lage maximumsnelheid in combinatie met de afstand (40 km) die de weg zo irritant maakt dat mensen (onverantwoorde) risico's nemen. Die trajectcontrole, daar wordt de weg niet veiliger van. Alleen het Rijk zal cashen. De gewone man kan crashen?

Harry Handel, Anna Paulowna

Eens. Op een stuk N9, dat heeft toch geen zin? Dat is het probleem verleggen naar andere stukken van deze weg.

Melvin Feddema, Den Helder

Oneens. Het komt nu al regelmatig voor dat mensen op deze weg 60 gaan rijden. Ervaring leert dat zodra ergens een trajectcontrole is, mensen vaak onder de maximumsnelheid gaan rijden.

Kees Kouwenberg, Sint Maarten

Eens. 80 is prima; maar dan wel de mensen op de N9 die 70 of lager rijden beboeten.

Mary Schoneman, Julianadorp

Eens. Er zijn veel mensen die harder dan 80 kilometer per uur rijden, zeker op de vrij rechte stukken. Het stuk dat nu gecontroleerd wordt, is maar een klein gedeelte van de N9 en ligt tussen twee woonkernen in, waar het in de dorpen sowieso al moeilijk is om harder te rijden, vanwege alle obstakels in de weg. Waarom niet vanaf Sint Maartensvlotbrug tot en met Den Helder? Daar gebeuren veel ongelukken, denk aan de recente auto-ongelukken waarbij dodelijke slachtoffers vielen.

Willy Schipper-Rens, Burgerbrug

Eens. Omdat ook op andere stukken er nog steeds extreem hard wordt gereden en roekeloos wordt ingehaald. Vooral op de rustige uren. Afgelopen vrijdagavond nog om ca 22.45 net voor Zijpersluis van uit de richting Alkmaar iemand die ons met een snelheid van zeker 160 km per uur passeerde!

Anton Frankemolen, Julianadorp

Eens. Totaal onnodig. Het is door verkeer en doorgetrokken strepen al bijna niet meer mogelijk om te hard te rijden. Wat overigens prima is. Veilig thuis komen is toch het doel van ons allen.

Thomas Geiger, Julianadorp

Oneens. Alleen als 70 km snelheid bij afslagen eruit gehaald worden: dan heeft het zin. Maar dan moet er bij alle afslagen ook meetapparatuur geplaatst worden. Wat kost dat dan?

Inge Posch, Noord-Scharwoude

Eens. Niet om automobilistje te pesten, maar om millieuredenen wat mij betreft... wat veel belangrijker is op N-wegen als de N9, is het handhaven van het inhaalverbod. Verreweg de meeste ongelukken gebeuren bij het inhalen (meestal door juist die automobilisten die 80km/u een 'slakkengangetje' vinden), dat is niet zomaar verboden: je hebt GEEN uitwijkmogelijkheden! Het flink 'doortrappen' op tijdstippen dat er nauwelijks verkeer is is, in mijn optiek nog wel te begrijpen...

Willem de Graaf, Anna Paulowna

Eens. Trajectcontrole over de hele N9 ontmoedigt in elk geval het (soms) veel te hard rijden op deze gevaarlijke weg. Bovendien: Wat is er eigenlijk tegen trajectcontrole? Klinkt als een eerlijk systeem toch?

Esther Doornbos, Sint Maartensvlotbrug

Eens. Wat heeft dit voor zin, dat kleine stukje rijden ze even 80 km/uur en daarna even flink gassen om hun verloren tijd in te halen. Dit geeft meer ongelukken ben ik bang.

Jaap Janse, 't Zand

Eens. Ik gebruik de N9 vooral op werkdagen, maar ook wel in de weekends. Ik houd mij buiten de dorpen aan de maximumsnelheid van 80 km/u, er gelden grote gedeelten waar inhalen verboden is en ik wordt niet door een enkele auto ingehaald, maar dagelijks.

Robbert de Nijs, Petten

Oneens. Bij drukte wordt er altijd onder de toegestane maximumsnelheid gereden. Verspilling van publieke gelden die beter elders in kunnen worden gezet als je het mij vraagt. De N9 is een weg die zich bij normale verkeersdruk goed reguleert mijns insziens, om zo'n systeem te installeren voor enkele uitwassen lijkt me overdreven.

Chantal van den Brink, Den Helder

Oneens. Maak er een vierbaans weg van. Veel veiliger. Het probleem is volgens mij niet het hardrijden. Maar het inhalen van langzaam rijdend verkeer. Ik heb zelf ook wel achter iemand gereden, van Den Helder tot Alkmaar, die 50 reed. Het was erg druk en toch proberen dan veel automobilisten in te halen. Heel gevaarlijk.

Sander van 't Hoff, Den Helder

Oneens. Van Den Helder tot de afslag naar Schagen is naar mijn idee te kort voor trajectcontrole, de ongelukken bij Julianadorp gebeuren naar mijn idee bij het in- en uitvoegen.

Ik maak het zelf regelmatig mee dat men bij de noordelijke afslag van Julianadorp eerst, onverwachts remt en pas later richting aangeeft, als dat al gedaan wordt. Uitbreiden in de richting van Alkmaar tot aan de Helderseweg, daar ben ik wel voor. Ook hier wordt vaak ingehaald in onoverzichtelijke, bochtige delen van de weg.

Ed Artz, Den Helder

Eens. Dat is het duidelijkst het gaat toch voor de verkeersveiligheid, als het alleen in het bovengenoemde traject is, geeft mijns inziens mensen een vrijbrief om daarna lak te hebben aan de maximale snelheid.

Antoin Speets, Sint Maarten

Oneens. Er kan beter een inhaalverbod voor de hele N9 worden ingesteld. Bij voorkeur met een fysieke weghelftscheiding.

Bron: Noordhollands Dagblad


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).