De Kilometer Heffing

Sat 20-Apr-24
09:37:39

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


EU veiligheidswaakhond: 'Snelheidsbegrenzers verplicht vanaf 2022'

Datum: Mon 03 May 2021

Door: Dylan Smit

De Europese verkeersveiligheidsraad wil vanaf volgend jaar verplicht ingebouwde snelheidsbegrenzers zien.

In Nederland kennen we sinds 1974 een maximumsnelheid buiten de bebouwde kom. Op snelwegen was dat destijds 100 kilometer per uur. Bijna vijftig jaar later zijn we weer op datzelfde punt aangekomen. De maximumsnelheid wordt door velen als controversieel gezien aangezien het de doorstroming belemmert, vooral bij het inhalen van vrachtwagens.

Gelukkig kun je nu nog zelf bepalen of je een boete wil riskeren door een beetje door te rijden, maar als het aan de ETSC ligt hebt je binnenkort helemaal niets meer te zeuren. De Europese verkeersveiligheidsraad wil vanaf volgend jaar gaan verplichten dat nieuwe auto's de maximumsnelheid niet langer kunnen doorbreken.

Veiligheid

In 1974 werd de snelheidslimiet ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten, al speelde de oliecrisis ook een grote rol. De plannen van de ETSC hebben een vergelijkbare insteek. Een derde van de dodelijke verkeersongevallen wordt namelijk veroorzaakt door een te hoge snelheid. Met behulp van snelheidsbegrenzers wil de raad dit getal terug gaan dringen. Hoofddoel is een halvering van de verkeersdoden tegen 2030.

HAL 9000

Om dit te bewerkstelligen zullen de auto's zogenaamde "Intelligent Speed Assistance"-systemen mee gaan krijgen. Het idee is vergelijkbaar met dat van Renault's recent gepresenteerde "Safety Guard".

In grote lijnen betekent dit dat de computer van de auto gaat bepalen wat de passende snelheid is voor een gegeven weg. Dat hangt niet alleen af van de geldende maximumsnelheid, maar ook van weersomstandigheden, de conditie van de weg en de aandacht van de bestuurder. Heb je haast? Dan heb je pech gehad.

Override-functie

De ETSC strooit nog met een paar kruimels door een override-functie mogelijk te maken. In noodgevallen zou de bestuurder het ISA-systeem uit kunnen schakelen en de maximumsnelheid kunnen breken. Wat dan precies geldt als een noodgeval is niet duidelijk.

In een brief klaagt de ETSC echter dat het systeem dan daadwerkelijk uitgeschakeld wordt. Dat is namelijk niet de bedoeling. Als het aan de raad ligt wordt de bestuurder continu met waarschuwingstonen en flitsende lampjes geconfronteerd om hem ervan bewust te maken dat hij eigenlijk fout bezig is.

Tegelijkertijd blijft het ISA-systeem de snelheid van de auto in de gaten houden en slaat hij alle relevante data van de onbegrensde rit op. Zo zouden de autoriteiten precies kunnen zien hoe ver je over de schreef gegaan bent. Net zoals de zwarte doos in een vliegtuig dus.

2024

Naast de invoering van ISA-systemen voor nieuwe auto's wil de ETSC in 2024 vergelijkbare software verplichten voor reeds bestaande auto's. Hoe dat praktisch in z'n werk moet gaan is echter niet duidelijk. Logistiek zal dat een enorme operatie worden. De ETSC lijkt bovendien vergeten te zijn dat er een groot deel van het wagenpark is dat de software helemaal niet kan accepteren. Kennelijk gaan ze er vanuit dat iedereen in een maximaal vijf jaar oude auto rijdt in 2024.

Met dat soort denkwerk zijn we er niet zo zeker van dat de plannen van de Brusselse instantie serieus nagevolgd gaan worden. Alleen in een volledig gemoderniseerd, elektrisch wagenpark kan de invoering van ISA echt slagen. Gelukkig is die toekomst nog ver weg.

Bron: AutoBahn


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).