De Kilometer Heffing

Thu 28-Mar-24
13:15:50

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Plannen Timmermans maken tanken duurder: 'Mogelijk euro erbij aan de pomp'

Datum: Wed 14 July 2021

Door: Gert van Harskamp en Edwin van der Schoot

Amsterdam - Autorijden wordt dadelijk onbetaalbaar voor de gewone man in de straat, en de markt voor tweedehands brandstofauto's kan instorten. Daarvoor waarschuwt Acea, de Europese belangenclub van autofabrikanten, in een reactie op de Green Deal-maatregelen die eurocommissaris Frans Timmermans heeft aangekondigd

"In de afspraken gaan vanaf 2026 de brandstofprijzen zo'n anderhalf maal omhoog", verwacht Eric-Mark Huitema, de Nederlandse directeur-generaal van Acea. "Je ziet in Nederland de benzineprijs nu al rond de 2 euro schommelt. Dat wordt wel heel duur als daar nog eens een euro bijkomt. Wij vrezen echt voor normale werkende mensen, want die kunnen niet allemaal een nieuwe elektrische auto betalen."

Een van de maatregelen die eurocommissaris Frans Timmermans heeft aangekondigd, is het in rekening brengen van de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen voor het wegverkeer. Ook komt er een vliegtaks. "Tanken gaat hoe dan ook duurder worden, de vraag is alleen hoeveel? Onderaan de streep is het simpel: de kosten van benzine en diesel gaan omhoog", zegt Erik de Vries, directeur van de NOVE, de brancheclub van zelfstandige brandstofhandelaren.

De Vries denkt dat de Nederlandse automobilist dat wellicht niet direct voelt, 'omdat de accijns hier al tot de hoogste van Europa horen, 81 cent per liter exclusief btw, waardoor brandstof hier al extreem duur is'.

Ambitieus

Ook de Bovag verwacht dat er voor Nederland niet zoveel verandert. De brancheorganisatie van garagebedrijven benadrukt dat Nederland al erg ambitieus is met het streven naar emissieloos rijden. Hier is het streven dat alle nieuwe auto's in 2030 al gedurende een moment moet kunnen rijden zonder uitstoot, dus daar hoort ook plug-in hybride bij.

"Daarnaast is er nu al geen goedkope auto meer te krijgen door de manier waarop onze bpm-systeem is opgebouwd", zegt Tom Huyskens van de Bovag. "Een Kia Picanto kostte pakweg tien jaar geleden nog geen 10.000 euro en nu al gauw 18.000, omdat die kleine auto's zo uitontwikkeld zijn dat er geen milieuwinst meer op gehaald kan worden en dus bij elk nieuw model de bpm stijgt."

Ook voor de tweedehandsmarkt verwacht Huyskens geen veranderingen, omdat die auto's gewoon verhandelbaar mogen zijn. In 2030 zijn er naar verwachting 1,5 tot 2 miljoen elektrische auto's in Nederland. De overige 7 miljoen heeft een verbrandingsmotor. Acea-baas Huitema verwacht juist dat die wel veel moeilijker te verkopen zijn. "Wie wil die auto nog hebben als je anderhalf keer zoveel voor de brandstof moet betalen?"

Dat neemt niet weg dat de Europese autofabrikanten de ambities voor 2035 om alleen emissieloze auto's op de markt omarmen. De meesten stoppen zelf al voor 2035 met het bouwen van brandstofwagens. Zijn zien hierin juist een mogelijkheid voor de Europese auto-industrie om het leiderschap op de wereldwijde automarkt op te pakken.

Laadpalen

"De ambitie om 3,5 miljoen publieke laadpalen in 2030 te hebben is echter een fractie van wat nodig is", zegt Huitema. "Dat moeten er minstens 10 miljoen zijn."

De Europese autobouwers benadrukken in Brussel al langer het belang van versnelde uitrol van laadinfrastructuur, met name in Midden- en Oost-Europa. In die regio loopt het aantal laadpalen hevig achter, terwijl daar traditioneel de gebruikte auto's uit West-Europa heen gaan. Als daar de gebruikte elektrische auto's niet heen kunnen, stokt uiteindelijk ook de verkoop van nieuwe in West-Europa, aldus Acea.

Verkoopverbod

De Vries' achterban van brandstofhandelaren is niet tegen het stimuleren van vervangen van fossiele brandstof is, zegt hij. Waar De Vries wel moeite mee heeft, is het verbod op de verkoop van nieuwe verbrandingsmotoren vanaf 2035.

"Dat vinden we onverstandig, omdat er ook e-fuels op de markt zijn, die heel efficiënt zijn, zoals een diesel met 30% hernieuwbare brandstof of groen gas. Dat verbod betekent dat er niet meer in de ontwikkeling van e-fuels geïnvesteerd gaat worden, en dat is risicovol." De Vries vraagt zich namelijk af of er voor iedereen in 2035 wel een betaalbare waterstof of elektrische auto te koop is, of dat autorijden te duur wordt voor sommigen. "Iedereen moet meebetalen, maar er moeten geen mensen achterblijven."

Energiearmoede

Er komt een speciaal sociaal fonds met 72,2 miljard euro dat gedurende zeven jaar gebruikt moet worden om te voorkomen dat een deel van de sociaal-economisch zwakkeren in Europa buiten de boot vallen, en bijvoorbeeld niet meer kunnen autorijden, of hun energierekening niet meer kunnen betalen.

Timmermans: "De transitie gaat ons allemaal beïnvloeden. De vraag is, hoe we ervoor zorgen dat dat eerlijk gaat, ook voor mensen die het zich niet kunnen veroorloven." Het ETS systeem moet er volgens Timmermans, in reactie op kritische vragen van de media, voor zorgen dat aanbieders prijsstijgingen relatief beperkt houden. "Als die relatieve prijsstijging toch teveel is, kan het sociale fonds dat compenseren, in de vorm van directe inkomenssteun in lidstaten."

"Niemand moet in de knel komen," zegt Timmermans, die benadrukt zich ervan bewust te zijn dat mensen met een laag inkomen ook al door een beperkte prijsstijging geraakt worden.

In Nederland waarschuwen schuldhulpverlening en TNO al langer voor het risico van energiearmoede, als gevolg van het oplopende beslag dat de energierekening en de kosten voor vervoer en duurzaamheidsheffingen legt op het maandinkomen van veel Nederlanders.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).